Încălzire electrică în pardoseală

GENERALITĂȚI


Sistemele de încălzire electrică în pardoseală au devenit tot mai populare în România în ultimii 15 ani, fiind o soluție ideală în ceea ce privește confortul din căminul dumneavoastră pentru cei mai pretențioși în acest sens. Deasemenea aceste sisteme s-au dovedit a fi o sursă economică de încâlzire tocmai prin principiul de funcționare al acestora „principiu radiant pe o suprafață mare" ce conservă energia și o distribuie doar acolo unde este nevoie de ea.

Încălzirea prin pardoseala este soluția cea mai elegantă, neinvazivă și eficientă de încălzire a unei locații fie că este vorba de casă, birou sau hală industrială. Sistemele de încălzire cu cabluri încălzitoare se pot monta în orice tip de pardoseală, indiferent dacă aceasta este podea de beton, parchet, gresie, faianță, lemn sau alte materiale. Kima oferă sisteme complete de încălzire prin pardoseală și anume cabluri încălzitoare, covorașe încălzitoare, termostate pentru reglarea temperaturilor și o gamă completă de accesorii pentru instalare. Sistemul odată montat se utilizează foarte ușor prin apasarea unui buton la nivelul termostatului.

Avantaje


Datorită acumulării de caldură într-o masă radiantă cum este șapa, betonul sau adezivul gresiei, pardoseala se va menține în permanență caldă. Acest lucru face ca senzația de confort termic să fie ridicată.

Cablurile electrice încălzitoare împreună cu senzorii de temperatură sunt încastrați în șapa, beton sau adezivul gresiei. Practic, sistemul de încălzire nu ocupa spațiu, permițând astfel să folosiți spațiul disponibil la maximum. Este o sursa de caldură invizibilă. Singurul element vizibil este termostatul care se află pe perete.

Principiul de funcționare al cablului electric încălzitor este Efectul Joule. Neavând elemente în mișcare, cablul încălzitor nu necesită costuri de întreținere. Mai mult de atât, fiind încastrat în masa radiantă, cablul este protejat din punct de vedere mecanic astfel având o durată de funcționare comparabilă cu cea a imobilului.

Sistemul de încălzire în pardoseală nu generează curenți de aer de intensitate mare. Datorită diferențelor mici de temperatură dintre pardoseală și ambient (aprox. 2°C), mișcarea aerului este foarte lentă.

Consumul de energie este redus întrucât sistemul de încălzire conservă energia în partea de jos a imobilului (acolo unde este nevoie de ea) și nu încălzește inutil tot volumul de aer până la tavan (mai multe detalii veți găsi în principiul de funcționare)

✓ Sursă invizibilă de căldură
✓ Pardoseală mereu caldă pe toată suprafața
✓ Nu necesită întreținere
✓ Nu generează curenți de aer
✓ Nu usucă aerul
✓ Nu are zgomot de funcționare
✓ Consum redus de energie
✓ Durata de viață egală cu a imobilului

PRINCIPIU DE FUNCȚIONARE


Principiul radiant pe suprafață mare și de jos în sus.

Sistemul electric de încălzire în pardoseală, concentreaza energia consumată și căldura obținută în partea de jos a camerei, exact acolo unde este nevoie de ea. Temperaturile de lucru la nivelul pardoselii sunt de 24-28°C - pentru că peste 28°C este disconfort termic (e prea cald) - iar căldura disipată de jos în sus face ca aceasta să scadă în temperatură cu câte 2°C între pardoseală-ambient-tavan. Această diferență mică de temperatură face ca masele de aer să se deplaseze foarte încet. Volumul de aer (ambientul) va fi încălzit gradual de jos în sus, astfel energia consumată pentru acest proces este una optimă. De căldură ai nevoie la picioare și la nivelul corpului, nu în tavan.

Sistemele tradiționale de încălzire constau într-un obiect mic foarte cald care trebuie să asigure încălzirea volumului total de aer astfel încât confortul termic să fie satisfăcut. Acest obiect (calorifer) genereaza o temperatură foarte mare în comparatie cu temperatura din ambient, făcând ca aerul supraîncălzit să se ridice și să rămână în tavan (acolo unde nu ai nevoie de caldură). Acest proces continuă până când aerul cald reușește să se răspândească în tot volumul de aer.

Pe măsură ce ambientul se încălzește și aerul din tavan se încălzește rezultand diferențe de 2°C dar de data aceasta de sus în jos. Energia consumată pentru acest proces este concentrata în partea de sus a imobilului, deci irosită.

RIDICAREA PRAFULUI


Există foarte multe discuții, pe forum-uri în special, despre faptul că încălzirea în pardoseală ridica praful. Haideîi să explicăm acest fenomen ca să poată fi mai ușor înțeles făcând o comparație între sistemul de încălzire clasic și cel din pardoseală.

Particula de praf, având masă proprie (mică ce-i drept) are tendința să se așeze pe corpurile solide datorită forței de gravitație. Cea mai mare cantitate de praf se așează pe pardoseală, aceasta fiind solidul aflat la cota inferioară.

Pentru ca particula de praf să fie pusă în mișcare este nevoie de o forță. Aceasta forță poate fi generată de mișcarea maselor de aer (păstrând proporțiile, este vorba de vânt). Așa cum am explicat mai sus, mișcarea maselor de aer este mult mai energică în cazul încălzirii clasice, datorită diferențelor mari de temperatură dintre obiectul cald (70°C) și ambient (24°C), față de încălzirea în pardoseală unde suprafata radiantă este de 26°C iar ambientul este de 24°C.

în concluzie, curenții de aer produși în cazul încălzirii clasice generează o forță mult mai mare față de cea produsă de încălzirea în pardoseală. Astfel ridicarea prafului este mult mai evidentă în cazul sistemelor clasice de încălzire față de cele de încălzire în pardoseală.

Dacă aveți mult praf ridicat în ambient înseamnă că aveți un sistem de încălzire clasic.

Sursă unică de încălzire

Sistemul electric de încălzire în pardoseală poate fi singura sursa de încălzire a unui imobil.

Nu veți mai avea nevoie de un alt sistem complementar care să suplinească necesarul de caldură.

Încălzirea în pardoseală asigură necesarul de căldură pentru nivelul de confort termic dorit.

Temperatura ambientală obtinută poate avea valori maxime de 26°C.

Puterea instalată se calculează în funcție de pierderile de căldură pe care le are imobilul. Cu cât randamentul sistemului de izolație termică este mai mare cu atat puterea instalată pentru încălzire este mai mică.

Calculele generale facute pentru conditiile climatice din România și luându-se în considerare o pierdere de căldură medie, au dus la rezultatul de 150W/m² pentru sistemul de încălzire ca sursa unică.

Costurile de instalare variază în funcție de mărimea suprafețelor individuale. Cu cât o suprafață este mai mare cu atât prețul pe metrul pătrat al sistemului de încalzire scade.

Costurile de intretinere sunt 0, în timp ce consumul energetic în exploatare este de 10-12Kwh/m²/luna.
De exemplu: pentru o casă cu o suprafață utila de 100m², consumul energetic pentru o perioada de 30 de zile în care sistemul funcționează 24/24 la o temperatură ambientală de 23°C este de 1000 - 1200 Kwh. Acest consum poate fi redus prin instalarea termostatelor programabile ce prioritizeaza temperaturile ridicate în anumite perioade orare.

Sistemul este compus din cabluri electrice bifilare de putere constantă, accesorii de montaj și termostate cu senzori de pardoseală. În unele cazuri, când există și alte surse de căldură se recomanda folosirea unui termostat cu senzori de ambient și pardoseală.

Inainte de instalarea sistemului propriu-zis, se vor asigura circuitele de alimentare de la tabloul electric până într-o doză de aparat, situată pe perete. În această doză se va monta ulterior termostatul.
Pentru instalarea sistemului se crează stratul suport (frontul de lucru) care este compus din polistiren extrudat de 2-3 cm grosime si plasa STM de armare.

Cu ajutorul benzilor metalice de fixare, se instalează cablurile încălzitoare împreună cu senzorii de temperatură, după care se toarnă șapa.
Odata cu finalizarea tuturor lucărilor de finisaj, se vor monta termostatele. Se vor face conexiunile dintre cablul încălzitor și rețeaua de alimentare și se va pune în funcțiune sistemul.

Foarte important în alegerea sistemului electric de incalzire:

- cablul încălzitor folosit trebuie să fie bifilar pentru a nu produce câmp magnetic (având doi conductori prin care curentul circulă în sensuri diferite, cele două câmpuri magnetice se anuleaza unul pe celălalt).
- cablurile monofilare nu sunt recomandate instalării în interior deoarece produc câmp magnetic.
- în funcție de puterea totală necesară, dacă aceasta este peste 10 Kw, vă recomandăm racordarea la sistemul trifazat.

Sursă complementară de încălzire

Sistemul electric de încălzire în pardoseală ca sursă complementară sau sursa de confort, se instalează în paralel cu un alt sistem de încălzire.

Rolul sursei de căldură în acest caz este acela de a asigura o anumită temperatură la nivelul pardoselii.

Acest tip de încălzire este dedicat zonelor mici și reci cum ar fi băile și grupurile sanitare sau anumite zone din bucătării.

Puterea necesară pe metrul pătrat pentru sursa complementară de încălzire este de 100W.

Costurile de instalare variază în funcție de mărimea suprafețelor individuale. Cu cât o suprafață este mai mare cu atât prețul pe metrul pătrat al sistemului de încalzire scade.

Costurile de intretinere sunt 0, în timp ce consumul energetic în exploatare este de 10-12Kwh/m²/luna.
De exemplu: pentru o casă cu o suprafață utila de 100m², consumul energetic pentru o perioada de 30 de zile în care sistemul funcționează 24/24 la o temperatură ambientală de 23°C este de 300 - 500 Kwh. Acest consum poate fi redus prin instalarea termostatelor programabile ce prioritizeaza temperaturile ridicate în anumite perioade orare.

Sistemul este compus din cabluri electrice bifilare de putere constantă, accesorii de montaj și termostate cu senzori de pardoseală. În unele cazuri, când există și alte surse de căldură se recomanda folosirea unui termostat cu senzori de ambient și pardoseală.

Inainte de instalarea sistemului propriu-zis, se vor asigura circuitele de alimentare de la tabloul electric până într-o doză de aparat, situată pe perete. În această doză se va monta ulterior termostatul.
Pentru instalarea sistemului se crează stratul suport (frontul de lucru) care este compus din polistiren extrudat de 2-3 cm grosime si plasa STM de armare.

Cu ajutorul benzilor metalice de fixare, se instalează cablurile încălzitoare împreună cu senzorii de temperatură, după care se toarnă șapa.
Odata cu finalizarea tuturor lucărilor de finisaj, se vor monta termostatele. Se vor face conexiunile dintre cablul încălzitor și rețeaua de alimentare și se va pune în funcțiune sistemul.

Foarte important în alegerea sistemului electric de incalzire:

- cablul încălzitor folosit trebuie să fie bifilar pentru a nu produce câmp magnetic (având doi conductori prin care curentul circulă în sensuri diferite, cele două câmpuri magnetice se anuleaza unul pe celălalt).
- cablurile monofilare nu sunt recomandate instalării în interior deoarece produc câmp magnetic.
- în funcție de puterea totală necesară, dacă aceasta este peste 10 Kw, vă recomandăm racordarea la sistemul trifazat.

Întrebări frecvente

1Am nevoie de curent trifazat?
Cablurile electrice încălzitoare sunt rezistențe monofazate. Alimentarea lor se face de la o sursă de 230V.
Racordarea la sistemul trifazat este necesară doar atunci când puterea totală instalată este mai mare decât puterea alocată în sistemul monofazat.
De exemplu: Pentru un apartament care are o suprafață de 60m², sistemul monofazat este suficient, dar pentru o casă care are 200m² nu este suficient.
Prin racordarea la sistemul trifazat se face practic echilibrarea fazelor. Între două faze avem 400V, iar între o fază și un nul avem 230V
2Care sunt straturile/cotele?
Straturile pentru instalarea sistemului de încălzire în pardoseală sunt următoarele:
- Placă de beton (fundație)
- Polistiren extrudat (2-3 cm)
- Folie de plastic
- Plasă sudată STM (10X10) pentru armare
- Cablu electric încălzitor
- Șapă (min. 4 cm - max. 12 cm) - recomandat 6 cm - Suprafață finită (aprox. 1 cm)

Pe conturul suprafeței se montează rosturi de dilatare!
3Cât consumă întreg sistemul?
Consumul energetic în exploatare este de 10-12Kwh/mp/luna.
De exemplu: pentru o casă cu o suprafață utilă de 100m², consumul energetic pentru o perioada de 30 de zile în care sistemul functioneaza 24/24 la o temperatura ambientală de 23°C este de 1000 - 1200 Kwh. Acest consum poate fi redus prin instalarea termostatelor programabile ce prioritizeaza temperaturile ridicate în anumite perioade orare.
Exemplul este dat pentru sistemul - sursă unică de încălzire.
4Există risc de electrocutare?
Gradul de protecție al cablurilor încălzitoare este IP67.
Sunt proiectate și fabricate pentru a functiona în imersie, deci chiar dacă intră în contact cu apa nu există nici un risc de electrocutare.

RANTO ELECTRIC

Parteneri din peste 10 țări



15

ani experiență

475

proiecte industriale

950

proiecte rezidențiale

7000

articole pe stoc