Protecție la îngheț conducte
![](http://ranto.ro/wp-content/uploads/2019/09/protectie-la-inghet-conducte-generalitati-e1569476532949.jpg)
GENERALITĂȚI
Conductele exterioare care sunt expuse la temperaturi negative pe perioade mari de timp, sunt expuse pericolului ca lichidul din interior să înghețe
Acest lucru se întâmplă indepedent de existența unui termosistem (izolatie termică). Izolația (prin coeficientul de transfer termic), protejeaza conducta sau rezervorul doar până la o anumită valoare a variație de temperatură (∆T) într-o anumită perioadă de timp. Când valoarea ∆T este mare, iar timpul de expunere este deasemenea mare, lichidul va îngheța. Pentru a evita această problemă, montarea cablurilor încălzitoare sub izolația termică reprezintă soluția ideală pentru protejarea conductelor și rezervoarelor de îngheț.
Deasemenea rezervoarele exterioare au nevoie de un surplus de caldură pentru a menține lichidul din interior sub pragul de îngheț, atunci când temperaturile exterioare scad foarte mult. Pentru aceasta se instalează un sistem de încălzire format din cabluri electrice încălzitoare, poziționate pe partea inferioară a rezervorulu,i dar și pe corpul acestuia până la ¼ sau ½ din înălțime.
Sistemul de încălzire se utilizează și atunci când se dorește menținerea unei temperaturi pozitive (de ex: 30°C) într-o conductă ce transportă un fluid care odată cu scăderea temperaturii își modifică vâscozitatea riscând să coaguleze.
![Protecție la îngheț conducte Protecție la îngheț conducte](http://ranto.ro/wp-content/uploads/2019/09/protectie-la-inghet-conducte-conducte.jpg)
![Protecție la îngheț conducte Protecție la îngheț conducte](http://ranto.ro/wp-content/uploads/2019/09/protectie-la-inghet-conducte-rezervoare.jpg)
![](http://ranto.ro/wp-content/uploads/2019/09/protectie_la_inghet_conducte_01-e1569477093213.jpg)
Protecție la îngheț conducte
Pentru protejarea la îngheț a conductelor, se instalează un sistem electric format din cabluri electrice încălzitoare, termostate cu senzori de temperatură și tablou electric de forță și comandă.
Pentru calcularea puterii necesare se iau în calcul mai multi parametri: tipul fuidului; diametrul conductei; grosimea și tipul izolatiei; temperatura ambientală minimă la care poate fi expusă conducta.
Sistemul asigura fluiditatea din interiorul conductei și protejează în același timp investiția de eventualele pagube pe care procesul de îngheț le-ar putea provoca.
Protecție la îngheț rezervoare
Protectia la îngheț a rezervoarelor exterioare asigură depozitarea fluidelor în siguranță fără a exista riscul dauneleor pe care le poate provoca înghețul.
Calibrarea sistemului și calcularea puterii necesare se face luându-se în considerare dimensiunile rezervorului, gradul de umplere, tipul fluidului și al izolației dar și temperaturile minime ambientale la care rezervorul va fi expus.
Menținere la temperatură
Anumite fluide ce sunt transportate prin conducte exterioare au un grad de vascozitate care este influentat de temperatura de lucru in acest proces.
Sistemul de incalzire format din cabluri electrice incalzitoare, instalat sub izolatie asigura temperatura minima necesara fluidului pentru a mentine nivelul de fluiditate ce ii favorizeaza curgerea.
Pentru calcularea puterii necesare se iau in calcul urmatorii parametri: tipul fluidului; temperatura de coagulare; tipul izolatiei si coeficientul de pierdere de caldura; temperatura minima ambientala la care este expusa conducta.
Sistemul poate fi utilizat in aplicatii uzuale, industrial-alimentare sau in aplicatii industriale.
PRINCIPIU DE FUNCȚIONARE
Sistemul este alcătuit din: cabluri electrice încălzitoare; termostate cu senzori de temperatură NTC; tablou electric de forță și comandă.
Cablurile electrice încălzitoare instalate pe exteriorul conductelor, sunt acționate de senzorii de temperatură ce monitorizează temperatura de lucru a conductei.
Când temperatura de pe exteriorul conductei scade sub temperatura setata pe termostat, acesta cuplează circuitul de forță ce alimentează cu energie rezistența încălzitoare.
Sistemul va furniza temperatura necesară suplinirii pierderii de căldură prin izolație, până ce temperatura de pe conducta va crește cu 1°C peste temperatura setată.
Ținând cont că sistemul se afla sub izolația termică, acest lucru face ca sistemul să nu funcționeze în regim continuu, ci să lucreze în reprize atunci când temperaturile variază în anumite perioade de timp.
Întrucât cablul încălzitor se află pe generatoarea conductei, senzorul se instaleaza diametral opus, astfel încât temperatura necesară să fie distribuită pe toată secțiunea conductei.
Întrebări frecvente
RANTO ELECTRIC
Parteneri din peste 10 țări
![RANTO electric RANTO electric](http://ranto.ro/wp-content/uploads/2019/09/company5_map2-1.png)