DEGIVRARE FUNDATIE DEPOZIT FRIGORIFIC


PRINCIPIU DE FUNCTIONARE

Fundatia unui depozit frigorific este compusa dintr-un strat consistent de izolatie termica (cca. 40 - 60 cm). Cu toate acestea, variatiile foarte mari de temperatura din interiorul depozitului (temperaturi care pot ajunge la -48° C) favorizeaza inghetarea solului aflat in partea inferioara a depozitului, transformandu-l pe acesta in "permafrost-oscilant". Datorita variatiilor de volum dintre apa inghetata/dezghetata din "permafrost", fundatia depozitului va fi afectata de fenomenul de eroziune. Pentru a impiedica acest fenomen, se instaleaza un sistem de degivrare pozitionat in partea inferioara a structurii de fundatie.

Cablurile electrice incalzitoare asigura bariera termica de care are nevoie solul pentru a nu intra in acest proces de inghet/dezghet, astfel protejand integritatea structurii de fundatie.
Sistemul este monitorizat cu sonde de temperaura care porneste si opreste sistemul atunci cand situatia o impune.
Sistemul este compus din doua circuite redundante instalate in paralel. Primul circuit poarta denumirea de "Circuit Activ" si este setat sa porneasca atunci cand temperatura scade sub 5°C, iar al doilea circuit care poarta denumirea de "Circuit Pasiv" este setat la o temperatura de 2°C. Cand temperaturile scad brusc, iar circuitul activ nu poate sa faca fata pentru asigurarea temperaturii necesare, circuitul pasiv porneste pentru a suplini deficitul. Cand temperatura trece de pragul de 5°C (cand nu mai exista pericolul de inghet) cele doua circuite se vor opri.

PUTERE INSTALATA

Puterea instalata pe metrul patrat este de 20W.

Pentru asigurarea acestei puteri se recomanda folosirea cablurilor electrice incalzitoare bifilare ce nu depasesc 17,5 W/m.l. pentru a mentine pasul de instalare la o distanta care face ca distribuirea caldurii sa fie uniforma.

INSTALARE

Inainte de inceperea instalarii, se pregateste suprafata (frontul de lucru) si se fac calculele pentru stabilirea distantei dintre doua cabluri consecutive (distanta C-C). Instalarea incepe cu montajul benzilor metalice de fixare ce se vor pozitiona perpendicular fata de directia cablurilor incalzitoare. Se instaleaza cablurile la distantele prestabilite, se monteaza senzorii, se fac conexiunile la tabloul electric dupa care celelalte straturi ale structurii fundatiei pot fi instalate.