DEGIVRARE SUPRAFETE EXTERIOARE


 

GENERALITATI

Sistemele de degivrare va asigura confortul de a fi scapat de neplacerile provocate de zapada si gheata dar in acelasi timp va protejeaza investitia de daunele pe care procesul inghet-dezghet le produce prin fenomenul de erodare. Printre aplicatiile principale se regasesc: degivrare rampa auto; degivrare rampa si acces pietonal; degivrare trotuar si scari de acces; degivrare terasa tehnica sau circulabila. Sistemele sunt concepute sa functioneze automat, total independent de actiunea unui operator, ceea ce face ca energia consumata sa fie optimizata la maximum doar pentru situatiile in care conditiile o impun.

Sistemul de degivrare faciliteaza accesul in parcari subterane sau in locatii in care traficul auto este aglomerat, eliminand riscul daunelor pe care le pot suferi autoturismele.

Sistemul este flexibil si usor de instalat. Fiind incastrat in stratul de sapa sau beton, nu influenteaza in nici un fel inaltarea cotei finale. Cablurile electrice incalzitoare sunt dispuse uniform pe toata suprafata degivrata, asigurand topirea zapezii si impiedica formarea ghetii.


Degivrare rampa auto

degivrare-thumb-rampe-de-acces-auto

D egivrarea rampelor de acces auto este cea mai solicitata aplicatie de degivrare. Datorita dificultatilor pe care le intalnesc iarna pe rampele auto, tot mai multi oameni opteaza pentru instalarea unui sistem de degivrare care le asigura mentinerea suprafetei fara zapada si fara gheata. Sistemul este calibrat sa functioneze si sa aiba randament chiar si la temperaturi negative extreme. Din punct de vedere meteorologic precipitatiile sub forma de ninsoare nu se pot produce cand temperaturile scad sub -15°C, dar sistemul de degivrare este calculat sa functioneze pana la temperaturi de -20°C

Degivrare trotuare

degivrare-thumb-trotuare

P entru siguranta si facilitarea accesului pietonal va recomandam instalarea unui sistem de degivrare pentru trotuare.
Sistemul poate fi instalat in multiple suprafete cum ar fi: pavaje; placa de beton; sapa; sub piatra naturala ... etc.
Instalarea unui astfel de sistem va ofera siguranta si va scuteste de efortul depus pentru a inlatura zapada.
Sistemul poate fi complet automatizat prin instalarea unui termostat cu senzori de umiditate si temperatura, sau semi-automat prin instalea unui termostat cu senzor de temperatura. Pentru suprafetele mici, va recomandam instalarea unui termostat cu senzor de temperatura (reduce costurile de instalare)

Degivrare trepte

degivrare-thumb-scari

T reptele si scarile de acces pot deveni foarte periculoase pentru oameni atunci cand pe suprafata lor se formeaza o pelicula de gheata.
Sistemul de degivrare instalat sub stratul finit al treptelor, asigura mentinerea suprafetei fara gheata sau zapada asigurand astfel siguranta si confortul dumneavoastra.
Sistemul protejeaza totodata investitia, astfel nu va mai fi nevoie sa se imprastie material antiderapant sau indepartarea ghetii si a zapezi folosind metode mecanice. Integritatea stratului finit se va pastra mult timp.

Degivrare terase

degivrarejgheaburi-thumb-covoras-terasetehnice

D egivrarea teraselor circulabile sau a terselor tehnice.
Pentru a va oferi libertatea de a folosi terasele pe perioada de iarna atunci cand cantitatile de zapada pot depasi straturi considerabile, va recomandam instalaea unui sistem electric de degivrare.
Stratul de zapada care se aseaza pe terasele tehnice poate fi o sarcina in plus pentru structura de rezistenta. Pentru evitarea acestului lucru se instaleaza un sistem electric de degivrare montat aparent.


PRINCIPIU DE FUNCTIONARE

Sistemul de degivrare este compus din:

• Cabluri incalzitoare monofilare Tip Kima S18;
• Banda metalica galvanizata – pentru fixarea cablurilor;
• Senzori de umiditate si temperatura;
• Termostat EBERLE EM;
• Tablou electric de forta si comanda;

Cand se indeplinec simultan conditiile de umiditate si temperatura favorabile formarii ghetii sau a zapezii, termostatul actioneaza grupul de contactori care prin contactele de forta alimenteaza cu energie electrica cablurile incalzitoare. Parametrii de functionare (praguri de umiditate si temperatura) pot fi setati de catre utilizator sau se pot pastra parametrii setati de fabrica.

INTREBARI FRECVENTE

1ESTE NEVOIE DE RETEA TRIFAZATA?
In cele mai multe cazuri, rezistentele folosite pentru sistemul de degivrare sunt consumatori monofazati. Atunci cand puterea totala instalata depaseste puterea disponibila in sistemul monofazat sau in cazul in care sistemul este compus din rezistente alimentate la 400V, este necesara racordarea la sistemul trifazat.
2CARE SUNT STRATURILE / COTELE?
In cele mai multe cazuri, sistemul de degivrare se instaleaza in betonul de rulare, dar sunt cazuri cand sistemul se instaleaza in placa de beton (in procesul de formare) sau in stratul suport (adeziv) pentru suprafata finita.

Pentru cazul general de instalare, straturile sunt urmatoarele (de jos in sus):
- Sol
- Placa de beton
- Polistiren extrudat (3-5cm)
- Plasa de armare STM 10X10
- Cablu electric incalzitor
- Senzori de umiditate si temperatura
- Strat rutier (beton cu grosime intre 4 si 12 cm)
3CARE ESTE PUTEREA INSTALATA?
Puterea necesara pe metrul patrat este stabilita in functie de conditiile meteorologice specifice unei regiuni geografice.
Pentru temperaturile negative si cantitatile de zapada medii din Romania, puterea necesara sistemului de degivrare este de 250W/mp
Puterea totala instalata se calculeaza inmutind puterea pe metrul patrat cu suprafata totala care urmeaza a fi degivrata.
4CARE SUNT COSTURILE?
Costurile de instalare difera in functie de marimea suprafetei. Cu cat suprafata este mai mare cu atat pretul pe metrul patrat scade.
Costurile de consum energetic in exploatare variaza in functie de cate ore functioneaza sistemul intr-o luna. Acest lucru este direct influentat de fercventa precipitatiilor.
Intr-o ora de functionare, sistemul va consuma 0,25Kwh pe metrul patrat.