Incalzire electrica in pardoseala

Generalitati

Incalzirea prin pardoseala este o forma de incalzire care realizeaza un climat interior de un confort ridicat folosind elemente incalzitoare instalate in pardoseala, incastrate intr-o masa radianta. Termenul de incalzire radianta este utilizat in mod obisnuit pentru a descrie acest mod de incalzire, deoarece radiatia termica este responsabila pentru confortul termic rezultat. Acest termen este corect din punct de vedere termic doar daca radiatia termica cuprinde mai mult de 50% din schimbul de caldura intre podea si mediul ambient.

Descriere

Sistemele pot fi realizate folosindu-se conducte prin care trece un agent termic incalzit (sisteme hidraulice), fie folosindu-se rezistente electrice (sisteme electrice). Oricare dintre aceste tipuri de incalzire pot fi folosite ca sistem unic de incalzire sau ca sursa secundara.
Elementul incalzitor pentru acest sistem este dispus pe intreaga suprafata a camerei, fiind astfel cel mai mare sistem de incalzire destinat locuintelor, birourilor, hotelurilor, spatiilor comerciale … s.a.m.d. Cu toate acestea nu ocupa deloc spatiu. Este o sursa invizibila de incalzire datorita faptului ca este incastrata in sapa sau adezivul gresiei.
Sistemele hidraulice pot fi utilizate atat pentru incalzire cat si pentru racire (introducandu-se apa rece in sistem), dar rezistentele electrice pot deservi mai multor tipuri de aplicatii fiind mult mai flexibile si eliminand factorii externi care ar putea actiona asupra lor cum ar fi temperaturile foarte scazute. Pe langa incalzirea in pardoseala, rezistentele pot fi utilizate pentru: degivrarea acceselor auto si pietonale; topirea ghetii si a zapezii de pe jgheaburi si burlane; protectia la inghet a conductelor si rezervoarelor exterioare; incalzirea solului pentru stadioane cu gazon natural ... etc

Confortul termic

De cele mai multe ori confortul termic este asociat cu temperatura mediului ambient in care se gasesc oamenii, dar de fapt senzatia de confort termic trebuie asociata cu echilibrul termic al corpului uman sub influenta factorilor externi de natura fizica. Luand in calcul ca temperatura este cea care ofera senzatia de confort, trebuie observata si distributia ei cat mai uniforma intr-o incapere.
De exemplu daca in mediul ambient la nivelul corpului si a capului avem o temperatura de 20 - 22C putem spune ca ne aflam in confort termic, dar nu acelasi lucru putem sa spunem despre senzatia pe care o avem la nivelul picioarelor unde temperatura este de 17-18C. Zona picioarelor fiind mai sensibila ar trebui sa beneficieze de temperaturi mai ridicate. O pardoseala rece ne ofera discomfort termic, dar in acelasi timp si o pardoseala foarte calda poate produce acelasi discomfort (temperaturi de peste 30C). Asadar, temperaturile de la nivelul picioarelor nu trebuie sa depaseasca 28-30C.
Luandu-se in calcul temperaturile necesare corpului uman pentru a se afla in confort termic urmarind distributia caldurii pe inaltime, s-a trasat o curba ideala de variatie a temperaturii (imaginea de mai jos). Datorita principiului de functionare (radiant) sistemul de incalzire in pardoseala este mult mai apropiat de curba ideala in comparatie cu sistemul de incalzire traditional in care un corp mic (radiator, calorifer) genereaza un aer cald care fiind mai usor urca spre tavan, iar amestecul de aer se face de sus in jos.

Eficienta energetica

Asa cum am explicat mai sus, principiul de functionare al sistemeleor de incalzire in pardoseala aduce un confort termic ridicat dar si o economie din punctual de vedere al consumului energetic.
De ce?
Randamentul oricarui sistem de incalzire se regaseste in conversia de energie pe care o face. Adica energia pe care o consuma (electricitate; gaz natural; petrol; carbune; lemn) pentru a obtine energie termica. In cazul sistemelor traditionale energia termica obtinuta va fi pozitionata in partea de sus a imobilului (acolo unde nu ai nevoie de ea), iar pentru a asigura temperatura ambientala la jumatatea camerei trebuie sa consume un surplus de energie pentru a depasi acest deficit. In cazul incalzirii in pardoseala, energia termica obtinuta radiaza si variaza pe verticala pentru a asigura confortul termic. Asadar energia consumata este optima pentru obtinerea efectului dorit.
Datorita principiului de functionare, incalzirea electrica in pardoseala inregistreaza un consum energetic redus cu aprox. 20%
Mai jos va prezentam diferentele dintre principiul de functionare al sistemelor de incalzire in pardoseala si a celor clasice.

Avantaje

  • Confort termic ridicat
  • Consum redus de energie consumata
  • Costuri reduse de instalare
  • Garantie 15 ani
  • Durata de viata foarte mare (aprox. 80 de ani)
  • Fara costuri de mentenanta
  • Distribuie caldura uniform
  • Sursa invizibila de incalzire
  • Siguranta si sanatate in exploatare
  • Se preteaza la orice tip de pardoseala

Pentru orice informatie ne puteti contacta

Nume *

E-mail *

Nr. Telefon *

Categorie

Subiect *

Mesaj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *