INCALZIRE ELECTRICA IN PARDOSEALA


 

GENERALITATI

Sistemele de incalzire electrica in pardoseala au devenit tot mai populare in Romania in ultimii 15 ani, fiind o solutie ideala in ceea ce priveste confortul din caminul dumneavoastra pentru cei mai pretentiosi in acest sens. Deasemenea aceste sisteme s-au dovedit a fi o sursa economica de incalzire prin tocmai principiul de functionare al acestora "principiu radiant pe o suprafata mare" ce conserva energia si o distribuie doar acolo unde este nevoie de ea.

Incalzirea prin pardoseala este solutia cea mai eleganta, neinvaziva si eficienta de incalzire a unei locatii fie ca este vorba de casa, birou sau hala industriala. Sistemele de incalzire cu cabluri incalzitoare se pot monta in orice tip de pardoseala, indiferent daca aceasta este podea de beton, parchet, gresie, faianta, lemn sau alte materiale.

Kima ofera sisteme complete de incalzire prin pardoseala si anume cabluri incalzitoare, covorase incalzitoare, termostate pentru reglarea temperaturilor si gama completa de accesorii pentru instalare. Sistemul odata montat se opereaza foarte usor prin apasarea unui buton la nivelul termostatului.


AVANTAJE

Datorita acumularii de caldura intr-o masa radianta cum este sapa, betonul sau adezivul gresiei, pardoseala se va mentine in permanenta calda. Acest lucru face ca senzatia de confort termic sa fie ridicata.
Cablurile electrice incalzitoare impreuna cu senzorii de temperatura sunt incastrati in sapa, beton sau adezivul gresiei. Practic, sistemul de incalzire nu ocupa spatiu, permitandu-va sa folositi spatiul disponibil la maximum. Este o sursa de caldura invizibila. Singurul element vizibil este termostatul care se afla pe perete.
Principiul de functionare al cablului electric incalzitor este Efectul Joule. Neavand elemente in miscare, cablul incalzitor nu necesita costuri de intretinere. Mai mult de atat, fiind incastrat in masa radianta, cablul este protejat din punct de vedere mecanic astfel avand o durata de functionare comparabila cu cea a imobilului.
Sistemul de incalzire in pardoseala nu genereaza curenti de aer de intensitate mare. Datorita diferentelor mici de temperatura dintre pardoseala si ambient (aprox. 2°C), miscarea aerului este foarte lenta.
Consumul de energie este redus intrucat sistemul de incalzire conserva energia in partea de jos a imobilului (acolo unde este nevoie de ea) si nu incalzeste inutil tot volumul de aer pana la tavan (mai multe detalii veti gasi in principiul de functionare)
  • Pardoseala mereu calda pe toata suprafata
  • Sursa invizibila de caldura
  • Nu necesita intretinere
  • Nu genereaza curenti de aer
  • Nu usuca aerul
  • Nu are zgomot de functionare
  • Consum redus de energie
  • Durata de viata egala cu durata de viata a imobilului

PRINCIPIU DE FUNCTIONARE

Principiul radiant pe suprafata mare si de jos in sus.
Sistemul electric de incalzire in pardoseala, concentreaza energia consumata si caldura obtinuta in partea de jos a camerei exact acolo unde este nevoie de ea. Temperaturile de lucru la nivelul pardoselii sunt de 24-28°C - pentru ca peste 28°C este disconfort termic (e prea cald) - iar caldura disipata de jos in sus face ca aceasta sa scada in temperatura cu cate 2°C intre pardoseala-ambient-tavan. Aceasta diferenta mica de temperatura face ca masele de aer sa se deplaseze foarte incet. Volumul de aer (ambientul) va fi incalzit gradual de jos in sus, astfel energia consumata pentru acest proces este una optima. De caldura ai nevoie la picioare si la nivelul corpului, nu in tavan.
Sistemele traditionale de incalzire constau intr-un obiect mic foarte cald care trebuie sa asigure incalzirea volumului total de aer astfel incat confortul termic sa fie satisfacut. Acest obiect (calorifer) genereaza o temperatura foarte mare in comparatie cu temperatura din ambient, facand ca aerul supraincalzit sa se ridice si sa ramana in tavan (acolo unde nu ai nevoie de caldura). Acest proces continua pana cand aerul cald reuseste sa se raspandeasca in tot volumul de aer. Pe masura ce ambientul se incalzeste si aerul din tavan se incalzeste rezultand diferente de 2°C dar de data aceasta de sus in jos. Energia consumata pentru acest proces este concentrata in partea de sus a imobilului, deci irosita.

Ridicarea prafului
Exista foarte multe discutii, pe forum-uri in special, despre faptul ca incalzirea in pardoseala ridica praful. Haideti sa explicam acest fenomen ca sa poata fi mai usor inteles facand o comparatie intre sistemul de incalzire clasic si cel din pardoseala.

Particula de praf, avand masa proprie (mica ce-i drept) are tendinta sa se aseze pe corpurile solide datorita fortei de gravitatie. Cea mai mare cantitate de praf se aseaza pe pardoseala, aceasta fiind solidul aflat la cota inferioara.
Pentru ca particula de praf sa fie pusa in miscare este nevoie de o forta. Aceasta forta poate fi generata de miscarea maselor de aer (pastrand proportiile, este vorba de vant). Asa cum am explicat mai sus, miscarea maselor de aer este mult mai energica in cazul incalzirii clasice datorita diferentelor mari de temperatura dintre obiectul cald (70°C) si ambient (24°C) fata de incalzirea in pardoseala unde suprafata radianta este de 26°C iar ambientul este de 24°C.
In concluzie, curentii de aer produsi in cazul incalzirii clasice genereaza o forta mult mai mare fata de cei produsi de incalzirea in pardoseala. Astfel ridicarea prafului este mult mai evidenta in cazul sistemelor clasice de incalzire fata de cele de incalzire in pardoseala.
Daca aveti mult praf ridicat in ambient inseamna ca aveti un sistem de incalzire clasic :)

SURSA UNICA DE INCALZIRE


Sistemul electric de incalzire in pardoseala poate fi singura sursa de incalzire a unui imobil. Nu veti mai avea nevoie de un alt sistem complementar care sa suplineasca necesarul de caldura.
Incalzirea in pardoseala asigura necesarul de caldura pentru nivelul de confort termic dorit.
Temperatura ambientala obtinuta poate avea valori maxime de 26°C

Puterea instalata se calculeaza in functie de pierderile de caldura pe care le are imobilul. Cu cat randamentul sistemului de izolatie termica este mai mare cu atat puterea instalata pentru incalzire este mai mica.
Calculele generale facute pentru conditiile climatice din Romania si luandu-se in considerare o pierdere de caldura medie, au dus la rezultatul de 150W/mp pentru sistemul de incalzire ca sursa unica.

Costurile de instalare variaza in functie de marimea suprafetelor individuale. Cu cat o suprafata este mai mare cu atat pretul pe metrul patrat al sistemului de incalzire scade.
Costurile de intretinere sunt 0
Consumul energetic in exploatare este de 10-12Kwh/mp/luna. De ex: pentru o casa cu o suprafata utila de 100mp, consumul energetic pentru o perioada de 30 de zile in care sistemul functioneaza 24/24 la o temperatura ambientala de 23°C este de 1000 - 1200 Kwh. Acest consum poate fi redus prin instalarea termostatelor programabile ce prioritizeaza temperaturile ridicate in anumite perioade orare.

Sistemul este compus din cabluri electrice bifilare de putere constanta, accesorii de montaj si termostate cu senzori de pardoseala. In unele cazuri, cand exista si alte surse de caldura se recomanda folosirea unui termostat cu senzori de ambient si pardoseala.
Inainte de instalarea sistemului propriu-zis, se vor asigura circuitele de alimentare de la tabloul electric pana intr-o doza de aparat situata pe perete. In aceasta doza se va monta ulterior termostatul.
Pentru instalarea sistemului se creaza stratul suport (frontul de lucru) care este compus din polistiren extrudat de 2-3 cm grosime si plasa STM de armare.
Cu ajutorul benzilor metalice de fixare, se instaleaza cablurile incalzitoare impreuna cu senzorii de temperatura, dupa care se toarna sapa.
Odata cu finalizarea tuturor lucarilor de finisaj, se vor monta termostatele. Se vor face conexiunile dintre cablul incalzitor si reteaua de alimentare si se va pune in functiune sistemul.

Foarte important in alegerea sistemului electric de incalzire:
- cablul incalzitor folosit trebuie sa fie bifilar pentru a nu produce camp magnetic (avand doi conductori prin care curentul circula in sensuri diferite, cele doua campuri magnetice se anuleaza unul pe altul).
- cablurile monofilare nu sunt recomandate instalarii in interior deoarece produc camp magnetic.
- in functie de puterea totala necesara, daca aceasta este peste 10 Kw, va recomandam racordarea la sistemul trifazat

SURSA COMPLEMENTARA DE INCALZIRE


Sistemul electric de incalzire in pardoseala ca sursa complementara sau sursa de confort, se instaleaza in paralel cu un alt sistem de incalzire.
Rolul sursei de caldura in acest caz este acela de a asigura o temperatura la nivelul pardoselii.
Acest tip de incalzire este dedicat zonelor mici si reci cum ar fi baile si grupurile sanitare sau anumite zone din bucatarii.

Puterea necesara pe metrul patrat pentru sursa complementara de incalzire este de 100W

Costurile de instalare variaza in functie de marimea suprafetelor individuale. Cu cat o suprafata este mai mare cu atat pretul pe metrul patrat al sistemului de incalzire scade.
Costurile de intretinere sunt 0
Consumul energetic in exploatare este de 3-5Kwh/mp/luna. De ex: pentru o casa cu o suprafata utila de 100mp, consumul energetic pentru o perioada de 30 de zile in care sistemul functioneaza 24/24 la o temperatura in pardoseala de de 23°C este de 300 - 500 Kwh. Acest consum poate fi redus prin instalarea termostatelor programabile ce prioritizeaza temperaturile ridicate in anumite perioade orare.

Sistemul este compus din cabluri electrice bifilare de putere constanta, accesorii de montaj si termostate cu senzori de pardoseala. In unele cazuri, cand exista si alte surse de caldura se recomanda folosirea unui termostat cu senzori de ambient si pardoseala.
Inainte de instalarea sistemului propriu-zis, se vor asigura circuitele de alimentare de la tabloul electric pana intr-o doza de aparat situata pe perete. In aceasta doza se va monta ulterior termostatul.
Pentru instalarea sistemului se creaza stratul suport (frontul de lucru) care este compus din polistiren extrudat de 2-3 cm grosime si plasa STM de armare.
Cu ajutorul benzilor metalice de fixare, se instaleaza cablurile incalzitoare impreuna cu senzorii de temperatura, dupa care se toarna sapa.
Odata cu finalizarea tuturor lucarilor de finisaj, se vor monta termostatele. Se vor face conexiunile dintre cablul incalzitor si reteaua de alimentare si se va pune in functiune sistemul.
Foarte important in alegerea sistemului electric de incalzire:
- cablul incalzitor folosit trebuie sa fie bifilar pentru a nu produce camp magnetic (avand doi conductori prin care curentul circula in sensuri diferite, cele doua campuri magnetice se anuleaza unul pe altul).
- cablurile monofilare nu sunt recomandate instalarii in interior deoarece produc camp magnetic.
- in functie de puterea totala necesara, daca aceasta este peste 10 Kw, va recomandam racordarea la sistemul trifazat

INTREBARI FRECVENTE

1AM NEVOIE DE TRIFAZAT?
Cablurile electrice incalzitoare sunt rezistente monofazate. Alimentarea lor se face de la o sursa de 230V.
Racordarea la sistemul trifazat este necesara doar atunci cand puterea totala instalata este mai mare decat puterea alocata in sistemul monofazat.
De exemplu: Pentru un apartament care are o suprafata de 60mp, sistemul monofazat este suficient, dar pentru o casa care are 200mp nu este suficient.
Prin racordarea la sistemul fazat se face practic echilibrarea fazelor. Intre doua faze avem 400V, iar intre o faza si un nul avem 230V
2CARE SUNT STRATURILE/COTELE?
Straturile pentru instalarea sistemului de incalzire in pardoseala sunt urmatoarele:

- Placa de beton (fundatie)

- Polistiren extrudat (2-3 cm)

- Folie de plastic

- Plasa sudata STM (10X10) pentru armare

- Cablu electric incalzitor

- Sapa (min. 4 cm - max. 12 cm) - recomandat 6 cm - Suprafata finita (aprox. 1 cm)

Pe conturul suprafetei se monteaza rosturi de dilatare
3CAT CONSUMA SISTEMUL?
Consumul energetic in exploatare este de 10-12Kwh/mp/luna.
De ex: pentru o casa cu o suprafata utila de 100mp, consumul energetic pentru o perioada de 30 de zile in care sistemul functioneaza 24/24 la o temperatura ambientala de 23°C este de 1000 - 1200 Kwh. Acest consum poate fi redus prin instalarea termostatelor programabile ce prioritizeaza temperaturile ridicate in anumite perioade orare.

Exemplul este dat pentru sistemul - sursa unica de incalzire
4EXISTA RISCUL DE ELECTROCUTARE?
Gradul de protectie al cablurilor incalzitoare este IP67
Sunt proiectate si fabricate pentru a functiona in imersie, deci chiar daca intra in contact cu apa nu exista nici un risc de electrocutare

GALERIE FOTO