PROTECTIE LA INGHET CONDUCTE


 

GENERALITATI

Conductele exterioare care sunt expuse la temperaturi negative pe perioade mari de timp, sunt expuse pericolului ca lichidul din interior sa inghete. Acest lucru se intampla indepedent de existenta unui termosistem (izolatie termica). Izolatia (prin coeficientul de transfer termic), protejeaza conducta sau rezervorul doar pana la o anumita valoare a variatie de temperatura (∆ T) intr-o anumita perioada de timp. Cand valoarea ∆ T este mare iar timpul de expunere este deasemenea mare, lichidul va ingheta. Pentru a evita aceasta problema, montarea cablurilor incalzitoare sub izolatia termica reprezinta solutia ideala pentru protejarea conductelor si rezervoarelor de inghet.

Deasemenea rezervoarele exterioare au nevoie de un surplus de caldura pentru a mentine lichidul din interior sub pragul de inghet, atunci cand temperaturile exterioare scad foarte mult. Pentru aceasta se instaleaza un sistem de incalzire format din cabluri electrice incalzitoare, pozitionate pe partea inferioara a rezervorului dar si pe corpul acestuia pana la 1/4 sau 1/2 din inaltime.

Sistemul de incalzire se utilizeaza si atunci cand se doreste mentinerea unei temperaturi pozitive (de ex: 30°C) intr-o conducta ce transporta un fluid care odata cu scaderea temperaturii isi modifica vascozitatea riscand sa coaguleze.PRINCIPIU DE FUNCTIONARE

Sistemul este alcatuit din: cabluri electrice incalzitoare; termostate cu senzori de temperatura NTC; tablou electric de forta si comanda.
Cablurile electrice incalzitoare instalate pe exteriorul conductelor, sunt actionate de senzorii de temperatura ce monitorizeaza temperatura de lucru a conductei.
Cand temperatura de pe exteriorul conductei scade sub temperatura setata pe termostat, acesta cupleaza circuitul de forta ce alimenteaza cu energie rezistenta incalzitoare. Sistemul va furniza temperatura necesara suplinirii pierderii de caldura prin izolatie, pana ce temperatura de pe conducta va creste cu 1°C peste temperatura setata.
Tinand cont ca sistemul se afla sub izolatia termica, acest lucru face ca sistemul sa nu functioneze in regim continuu ci sa lucreze in reprize atunci cand temperaturile variaza in anumite perioade de timp.
Intrucat cablul incalzitor se afla pe generatoarea conductei, senzorul se instaleaza diametral opus, astfel incat temperatura necesara sa fie distribuita pe toata sectiunea conductei.

INTREBARI FRECVENTE

1ESTE NEVOIE DE RETEA TRIFAZATA?
Rezistentele folosite pentru sistemul de degivrare sunt consumatori monofazati. Atunci cand puterea totala instalata depaseste puterea disponibila in sistemul monofazat sau in cazul in care sistemul este compus din rezistente alimentate la 400V, este necesara racordarea la sistemul trifazat.
2CE IZOLATIE TREBUIE SA FOLOSESC?
Tipul izolatiei termice (prin coeficientul de transfer termic) influenteaza puterea necesara pe mtrul liniar. Asadar cu cat izolatia termica are un coeficient mai bun sau este mai groasa, cu atat puterea necesara sistemului de incalzire este mai mica.
Se poate folosi orice tip de izolatie.